מהכוורת לצנצנת – איך למעשה מתרחש התהליך של ייצור הדבש

דבש

תוכן עניינים:

כוורת יד מרדכי, אשר החלה את דרכה בשנת 1936, נוסדה על ידי חברי קיבוץ ” יד מרדכי” אשר לימים זכתה לשמה הידוע כיום “דבש יד מרדכי”.

הדבש הטהור הופץ ברחבי המדינה ובהמשך גם פותחו שיטות חדשניות לייצורו.

פעילותה של הכוורת המשיכה להתרחב עד שהגיע למספר גדול של כוורות אשר מייצרות דבש, עד שהפכה להיות מובילה בייצור הדבש בישראל.

בהמשך השנים המשיכה להתפתח ולגדול ואף הפכה כוורת יד מרדכי ליצרנית ומשווקת הדבש הגדולה בישראל, כך שבתחילת שנות ה 2000 הכוורת הגיעה למספר עצום של 5,000 כוורות פועלות המייצרות דבש טהור.

 

אילו סוגי דבש יש?

ככלל, לכוורת יד מרדכי יש שיטות לייצור דבש במגוון טעמים. הדבר נעשה ע”י כך שהכוורות נודדות לנקודות שונות בהתאם לפריחה הקיימת באזור מסוים, בו רודים את הדבש וכל סוג נאגר בנפרד.

באופן זה, מתקבל דבש במבחר טעמים, כגון: דבש פרחי בר, דבש אקליפטוס, דבש טבעי טהור וכיו”ב.

 

דבש

 

איך למעשה מתרחש התהליך של ייצור הדבש?

הדבש, אשר נוצר על ידי הקשר שבין הדבורים ובין הפרחים שבטבע, מכיל מרקם, צבע וטעם מתוק ונפלא.

בכוורת יד מרדכי נעשה תהליך ייחודי, אשר בעזרתו, ערכיו החיוניים והסטנדרטים הגבוהים של הדבש מצליחים להשמר. 

באופן כללי, ייצור הדבש מתחיל בדבורים. הן בונות הרבה תאים (אשר נקראים “חלת הדבש”) אשר בתוכם ייאגר הדבש.

כעבור 21 ימים לאחר בניית התאים, הדבורים יוצאות לחפש צוף מפרחים שונים:  פרחי אקליפטוס, פרחי הדרים ועוד.

הן יונקות את הצוף מהמון פרחים ושומרות אותו עד הגעתן לכוורת שהן בנו (התאים).

הדבורים זוכרות את ריחות הפרחים וטעמם, כך שיכולות לחזור לאותו הפרח כמה פעמים, מה שמאפשר לייצר את אותו הדבש מספר שוב ושוב. 

לאחר חזרתן לכוורת, מעבירות הדבורות את הצוף לדבורים אחרות, שמטרתן לאחסן אותו בתאים שנבנו מלכתחילה.

לאחר מילוי כל התאים, הדבורים סוגרות את הכוורת באמצעות שעווה ובכך הדבש יכול להישמר למשך זמן ארוך מאוד. 

עשויה להתעורר השאלה: כיצד יוצרת הדבורה קשר עם שאר הדבורים?

למעשה, לדבורה יש יכולת התקשרות עם שאר הדבורים, באמצעות זמזום או תעופה בסיבובים בדמות הספרה 8 – מה שנקרא גם: “ריקוד הדבורה”.

באמצעות תקשורת זו, הדבורה מודיעה לשאר הדבורים לגבי סוג המזון הנמצא בפרחים מסוימים, המרחק אליהם וכיוונם ביחס לשמש.

 

כמות הפרחים הנדרשת 

ככלל, בכדי לייצר דבש, נדרשות הדבורים לאסוף צוף מכמות גדולה מאוד של פרחים. ליתר דיוק, עבור כפית דבש אחת – נדרש צוף מכ 2,000 פרחים.

לפיכך, בכדי לייצר דבש בכמות גדולה ואף מסחרית, יש צורך במספר דבורות גדול מאוד, שתאסופנה צוף ותעברנה אותו לכוורת.

 

דבש

 

פעולות בקרה ואחסון בכוורת יד מרדכי

כאמור, כוורת יד מרדכי נחשבת ליצרנית ומשווקת הדבש הגדולה בישראל, עם מספר גדול מאוד של כוורות הממוקמות באזורים שונים בארץ.

ככלל, תהליך ייצור הדבש כולל גם גם פעולות נוספות כגון: תהליכי בקרת איכות, אחסון הדבש וחלוקתו לבקבוקים, אשר נעשים בקיבוץ יד מרדכי. 

צבעו ומרקמו של הדבש עשויים להשתנות בהתאם לאקלים ולאזור בו הוא ממוקם. בתנאים קרים, הדבש נוטה להתקשות.

לפיכך, במידה והדבש התקשה ונעשה מוצק, יש להעבירו לאזור חם, על מנת להחזירו למצב צבירה נוזלי.

  

צריכה של דבש

בשל טעמו המשובח, אנשים רבים צורכים דבש ומשתמשים בו לרוב במסגרת הכנת קינוחים, אפיית עוגות ואף כחלק מהתפריט היומיומי שלהם.

באתר של מהכפר אליך, תוכלו למצוא מבחר גדול של מוצרי “יד מרדכי”, אשר כולל דבש טהור בטעמים שונים ובנוסף גם קונפיטורות, רטבים, שמן זית ועוד.

שתפו:
Facebook
WhatsApp
Email

כתיבת תגובה

תוכן עניינים: